KOJK sponsor
Senaste nyheter
Medlemssidor

Segla på KOJK

Våra aktiviteter

KOJK genomför seglingsutbildning på tre olika nivåer; Nybörjare, Fortsättare och Tävling.

Som ny och ovan seglare startar man alltid i en nybörjargrupp och fullföljer sitt första seglingsår i den gruppen.
Seglarskolan bedrivs under vår och höst med start i början på maj fram till att sommarlovet startar, för att sedan starta igen i augusti fram till slutet av september. Det brukar bli totalt 12 träningstillfällen under året.

Under sommaren arrangeras även olika läger som är öppna för alla ungdomar. Seglarskolans nybörjare har förtur till sommarens första läger.

Det finns även en nybörjargrupp för vuxna. Deltagarna seglar huvudsakligen i klubbens 2-Kronor.

Kostnaderna för seglarskolan försöker vi hålla på en låg nivå så att alla ska ha möjlighet att prova på vår sport.

Vad behövs?

Simkunnighet är förutsättning för deltagande i KOJKs alla vattenaktiviteter.

Flytvästar finns på klubben för alla nybörjare som deltar i seglarskolan och lägren. Klädsel som rekommenderas är stövlar samt regnbyxor eller liknande, vid regnväder naturligtvis även regnjackan. Se även till att ombyten finns med om barnen skulle råka gå runt med sin båt och/eller bli våt och kall. Under våren och senhösten är mössa ett måste samt något som värmer händerna. Fingervantar i vanliga diskhandskar fungerar faktiskt riktigt bra.

Man behöver inte ha egen eller skaffa sig båt för att kunna delta i seglarskolan.
Klubben har för närvarande 14 st optimistjollar som vi använder inom seglarskolan. I kursavgiften för seglarskolan ingår "hyra" för båt. Det innebär att man som antagen till seglarskolan är garanterad båt under seglarskolans träningstillfällen.
Har man redan egen båt så kan kurskostnaden reduceras för deltagande i seglarskolan.

Föräldrarnas roll

För att vi ska kunna ge ungdomarna mycket tid ute på vattnet så behöver föräldrarna hjälpa till med att rigga på och av båtarna i nybörjargrupperna. Under själva träningen kan föräldrar däremot passa på att ta det lugnt och kanske ta en fika tillsammans med de andra föräldrarna i klubbhuset.
Det är bra att så fort som möjligt ge ungdomarna en chans att "flyga själva" tillsammans med sina tränare ;-)

Vad händer sen?

Varje år avslutar vi verksamheten med ett klubbmästerskap som vi kallar WM (Walloxmästerskapen). WM-dagen avslutas med en familjegemensam fest i klubbhuset där priser för dagen och årets insatser delas ut.

Som Fortsättningsseglare kan man börja delta i några nybörjartävlingar, såsom vår egen WOR (Walloxen Opti Race) som ingår i Upplandscupen. Jolleklubbarna i Uppland anordnar mellan 5-6 tävlingar per år där man som fortsättare kan vara med och prova på att tävla. Det anordnas även läger där man seglar tillsammans med andra jolleseglare i Uppland.

Fortsättargruppen börjar man i under sitt andra år som seglare. Där lär man sig att utnyttja båt och vind på bästa sätt samtidigt som teoridelarna handlar om hur reglerna för kappsegling ser ut. Reglerna är som "trafikregler" på sjön och är till nytta för seglarna oavsett om de vill prova på kappsegling eller bara vill segla för nöjes skull.
Vill man tävla mot andra seglare, både regionalt och nationellt, så kan man avancera vidare till tävlingsgruppen. Tävlingsgruppens deltagare har skaffat sig egna båtar, för nu börjar även materialet spela en viktig roll, för att seglarna skall kunna fortsatta utvecklas.

Frågor eller annan information kan ställas till tränarna eller någon i styrelsen.

Bildgalleri